Acupunctuur (algemeen)

Praktijk Vogels  acupunctuur NijmegenAcupunctuur is het meest bekende onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze en wordt al 3.000 jaar gepraktiseerd. Acupunctuur verhoogt de weerstand van het lichaam, vermindert pijn en verlaagt stressgevoelens.

Een van de grondgedachten van acupunctuur is dat de mens constant in interactie staat met zijn omgeving. De patronen die herkenbaar zijn in deze constante veranderingen tussen mens en natuur, vormen de basis voor de acupunctuur.

Een centrale rol speelt de term ‘Qi’ (‘energie’) waarvan alles in de natuur doordrongen is. Deze Qi is de levensenergie en medeverantwoordelijk voor de balans in het menselijk lichaam.
De meridianen hebben hierin een belangrijke plaats. Zij distribueren, reguleren en harmoniseren de stroom van Qi.
Bij onbalans door een blokkade in het systeem kan dit proces positief be├»nvloed worden door acupunctuurpunten – die op de meridianen liggen – te stimuleren.

Bij traditionele lichaamsacupunctuur wordt een dunne steriele acupunctuurnaald in een of meerdere acupunctuurpunten op het lichaam geprikt. Het zelfregulerende vermogen van het lichaam wordt daardoor geactiveerd.
De WHO geeft een overzicht van gezondheidsklachten waarbij acupunctuur verbetering brengt.

William Vogels Acupunctuur Nijmegen